Skip to main content

Ett brev till dig som sörjer och inte ser framemot denna juletid

I december brukar glöggmingel, julfester, släktmiddagar, nyårsparty, ja you name it, finnas

inplanerade i kalendern. Som en orienteringskarta som ska navigeras genom olika känslor.

I år är det kanske lättare än vanligt, då vi inte kan träffas som tidigare och vi bör stanna hemma vid minsta symtom.
Gör det isåfall, om Du behöver det även för dina känslor. Kropp och själ hör ihop.

Att träffa familj, släkt och vänner när man känner sig skör och hudlös är kanske inte något man längtar efter. Men ibland kan det vara svårt att säga nej och ibland blir det ju faktiskt bättre än man trodde och precis det man behövde. Julen är ju en tid då vi samlas och alla vill kolla läget och uppdaterar sig på ett annat sätt än annars.

Ska vi vara ärliga så är det ju märkligt att människor har så stort intresse av om man ska ha barn, är gravid, syskon på gång eller kommentarer om figuren, goda råd hur man ”råder bot” på sin barnlöshet osv. Ska vi tänka positivt så är en hel del okunniga, bara klumpigt obetänksamma och en del ”ställer bara en fråga” och väntar sig egentligen inget svar.
Men de där som drar din energi, de som du upplever verkligen vill veta och kommentera-det är mer dem som du behöver lära dig navigera runt.
Så nu är det kanske dags att du tar kommandot. Framförallt över dina känslor och det som triggar dig, för andra människor kan du inte förändra.

Du vet vad som triggar dig.
Du vet vad som gör dig ledsen.
Du vet vilka ord och miner som gör dig liten och sänker ditt självförtroende.
Du vet vilka människor som du helst inte vill möta.

Och det är bra. För då vet du vad du ska förbereda dig på.
VAD vill du svara? Det bestämmer du innan. Det kan ju vara olika svar till olika personer. VAD vill du känna? Du är kanske ledsen och skör och en släktträff är det sista du vill gå på, stanna hemma då. Var rädd om dig. Säg att ”Just nu ….” och även om man inte vill ljuga, behöver man inte heller berätta allt.
VILKA ORD och MINER gör dig mindre? Är de sanna, på riktigt? Fakta? Även om det skulle vara så; VILL du bry dig? I så fall HUR vill du bry dig om det? Är det människor som vill dig väl eller inte?
Att bli mindre i någon annans sällskap tyder på maktobalans.
Vill du att andras ord eller beteende ska ha den makten över dig? Eller vill du ta kontrollen över dina känslor?
Du är inte mindre värd, Du är Värdefull. Du är inte dålig, Du är helt Fantastisk. Du är Älskad, Unik och med ett jättestort hjärta som har plats för fler och som längtar efter det.
Det är ju därför du blir berörd. Därför det fortfarande gör ont för att du längtar, för du har ett kärleksfullt hjärta. Låt inte någon punktera all den kärlek Du har inom dig genom deras sätt

att bemöta dig med ord, kommentarer eller kroppsspråk.
Föreställ dig en sköld, en sköld du håller upp framför dig och som stoppar alla dessa känslopilar när de skjuts iväg som ord och miner. De kan inte nå dig, för din sköld är Kärlek, Kampglöd, Längtan, Förväntan, Hopp. Det är det starkaste som finns, och det är Du med för det har du blivit medveten om många gånger under denna resan, och du vet att det är bra att vara rustad när man står inför utmaningar. Kanske behöver du någon du litar på som kan vara din sköldbärare i olika situationer, när du inte orkar själv? Våga be om den hjälpen.

Så jag hoppas att denna jul får bli en jul där du får känna dig trygg oavsett yttre omständigheter, och att det nya år som ligger framför dig får vara ett oskrivet blad där allt bra också får plats.
Var rädd om Dig.