Skip to main content

Lite mer under ytan

För flera år sedan, i början av 1993 åkte jag och min man ut som volontärer till Bangkok, Thailand. Vi hade varit i Thailand några år tidigare och hade flera nära vänner där, så vi längtade tillbaka och ville ge vidare av vår tid och vårt engagemang.

I Bangkok, arbetade vi på A.P.S.W. (Association for Promotion of the Status of Women) en slags kvinnojour som stöttade kvinnor och barn som hade flytt från våld eller övergrepp, från razzior på bordeller och som behövde skydd. Jag som nyutbildad sjuksköterska fick hjälpa den anställda sjuksköterskan med de nyfödda och de små barnen på barnhemmet, och titta till de gravida eller nyförlösta mammorna. På den tiden var HIV ganska nytt och vi vårdade även några barn där. Min man hjälpte till att bygga och inreda rum och bostäder för kvinnorna och barnen att bo i under tiden de var där (Emergency Homes).

Detta har satt djupa spår i oss båda. Att under ett halvår leva nära människor som utstått sådan smärta, men som i det trygga blommar ut igen, skrattar, vill lära sig nya saker, växer som människor och kommer ut starkare och mer hela. Det är en förmån och en erfarenhet som betytt och betyder mycket för oss än idag. Tron på människans inre resurser och på rätt omsorg i rätt omgivning ger möjlighet för hoppet igen!
På bilden där jag är har på mig Sjuksköterskeuniformen (mössan blev för varm) väntar jag samtidigt vårt första barn. Det var speciellt, för vi var flera gravida samtidigt dock med så olika bakgrunder. Men graviditeten gav oss en särskild samhörighet och jag kom närmare dessa kvinnor än jag hade gjort annars.
Att få tända hopp, tända stjärnor i människors ögon igen, det är det jag vill och brinner för. Därför heter företaget SHINE By Thomasine.
Dessa kvinnor och barn vi fick möta då, bär jag nära mig och de har gett mig övertygelsen på att ingenting är omöjligt.
Det finns många människor som kämpar, på olika sätt i livet och behöver rätt miljö och tilltro till sig själv och till andra för att orka och våga förändras och utvecklas. Att få bli Sedd och bekräftad som människa, tid att läka och börja om och en trygg och kärleksfull miljö gör det möjligt!
På hemsidan finns lite mer att läsa om vad vårt halvår i Thailand har gett för ringar på vattnet, under fliken ”Giving back”