Skip to main content

Your past is just a story

Det som har hänt, har hänt. Det har gett dig erfarenheter, kanske både goda och mindre bra. Kanske t.o.m. sår och ärr som har svårt att läka. Men du ÄR inte ditt förflutna.

Ibland fastnar vi på en ruta i livet, oftast när starka känslor är kopplade med en händelse som påverkat oss mycket.

Det kan tex vara att man som barn varit med om att komma under vattnet när man lärde sig simma, och efter det vill man inte gärna bada i havet som vuxen. Det kan vara att man blev retad för att man inte var som ”alla andra” och så ligger känslan kvar att det är något negativt med att vara olika och man ser sig själv med kritiska ögon. Det kan vara att man inte vågar säga nej till andra, för risken av att bli ensam. Så man säger Ja, fast man inte orkar eller vill. Trots händelsen som satte de djupa spåren är flera år tillbaka, och man har utvecklats och blivit mer erfaren så triggar den i alla fall.

Då ska du veta något fantastiskt! Du kan välja! Du kan ta makten över ditt förflutna och välja din nya framtid! ”Divorce your past and marry your new story”, bra va!

Du kan dra lärdomar och få erfarenheter av det som hänt, men om du inte vill att det ska styra ditt liv, dina val och beteende så byt riktning. Säg tex. högt för dig själv, ”Idag gör jag slut med det som varit och som hindrar mig att leva det liv jag VILL leva. Nu vill jag skapa en ny framtid och börjar 1 steg i rätt riktning”.
Detta är egentligen det första steget: att bli Medveten om hur det ser ut just nu, och vad du vill förändra. Men genom det så börjar processen mot den riktning Du vill gå och du har lättare att identifiera de där triggers när de kommer och då byta tankebana. Det tar lite tid att ändra ett mönster man haft i många år, och nu har du startat så då är du ett steg närmare än igår! Ditt liv är värdefullt och till för att levas, inte överlevas.